פרסמתי פוסט על ״חברות זומבי״ ופוסט המשך על איך לזהות חברות עם פוטנציאל. התגובות שקיבלתי היו מרגשות מאוד, והביאו אותי לחשוב על כתיבה של ״מדריך״ מעמיק יותר לבחירת מקום העבודה הבא שלכם.
מובן שאי אפשר ליצור צ׳קליסט אוניברסלי למקום העבודה האידיאלי, אז אתמקד באיך לזהות דברים שכדאי שיהיו בחברה.
אני מגביל את הדיון לעולם שאני מכיר- עובדים בסטרטאפים קטנים ובינוניים בתחום
B2B Software companies
באקוסיסטם הישראלי.
הכל מבוסס על הניסיון האישי שלי ועשוי שלא להתאים לכל הקוראים. זה בסדר. אם תקחו דבר אחד מהפוסט הזה והוא הצורך לבחון את מקום העבודה שלכם בצורה עניינית לפני התחלת העבודה- אני את שלי עשיתי.
איך מתחילים?
תהליך בחירת מקום עבודה מורכב מהרבה גורמים. אני אתמקד באיסוף המידע על החברה, ניתוח ו״קריאת״ הסיגנלים וקבלת ההחלטה על פי שלושה פרמטרים עיקריים.
נניח שהחלטתם שהגיע הזמן למצוא מקום חדש, או שפנו אליכם בהצעה מפתה. הדבר הראשון שאתם יכולים לעשות (עוד טרם ביצעתם ראיון ראשון) הוא לאסוף מידע על החברה. פרט לחברות שנמצאות בתחילת הדרך, או חברות שנמצאות בStealth (שני הדברים האלו הם סיגנלים חשובים, אותם ננתח בהמשך)- די קל לאסוף מידע על כל חברה בתעשייה שלנו. יש פרסומים על החברה במדיה, אתר של החברה, פרסומים של החברה ועובדיה בסושיאל. פרט לכך יש ״דיבור״ על חברות שאפשר לקלוט בקלות בשיטות ברשתות, ואפשר פשוט לשאול אנשים שאתם מכירים שעובדים או עבדו שם. איסוף המידע הזה יתרום לכם גם לתהליך הקבלה לעבודה (אין דבר מעצבן יותר ממועמד שמגיע לראיון ולא יודע דבר על החברה אליה הוא מתראיין- במידה כמובן שהמידע הזה ניתן להשגה), אבל חשוב מכך, בתהליך תגלו ״סיגנאלים״ שיעזרו לכם לקבל החלטה מושכלת לגבי ההתאמה של החברה הזו אליכם.
ניתוח סיגנאלים
לכל חברה יש DNA ויש את הפנים הציבורים-הוייב שהיא מייצרת. ה-DNA מורכב בדרך כלל מהאופי של המייסדים ומהשוק שבו פועלת החברה, וכן מה שהחברה מספרת על עצמה לעצמה, והוייב הוא איך אותה חברה נתפסת בעיני הציבור. לדוגמא- חברת סייבר של פאונדרים יוצאי יחידות מודיעין, שנמצאת זמן ממושך בStealth- ואין כמעט איש שיודע מה היא עושה? זו חברה עם אתוס חזק מאוד של ״שו שו״. חברה שכולם מחכים למוצר שלה אפילו שהיא עדיין לא פרסמה כלום על עצמה? חברה מוחצנת מאוד.
חברה שהמנכ״ל שלה מופיע תדיר בתקשורת ושמפורסמת במסיבות המטורפות שהיא מארגנת לעובדים? זו חברה ששמה דגש על דברים מסויימים. התפיסה של השוק את החברה משתנה עם השנים- לטובה וגם לרעה. אבלDNA של חברה בדרך כלל לא משתנה. אם לחברה יש DNA שושואיסטי היא אף פעם לא תאהב פרסום. אם החברה מוחצנת קחו בחשבון שכל דבר שקורה בחברה יהיה נחלת הכלל. חברות אומנם נוטות ״להתבגר״ ככל שהן גדלות ו״מזקינות״, אבל אל תצפו לשינוי דרסטי. מצד שני- זה נותן לכם יכולת לא רעה לצפות איך העבודה בחברה תרגיש עוד כמה שנים. בקיצור- אתם חובבי מסיבות ותרבות מסויימת? לכו לחברה שמפורסמת בדברים האלו. שונאים את הדברים האלו? אל תלכו לחברות כאלו, אחרת כל הזמן תרגישו כאילו כופים עליכם פעילויות שלא מתאימות לכם. אין כמעט שום חברה (פרט לכאלו שממש התחילו) שלא מייצרת סיגנלים שניתן לקרוא ולנתח.
בחינת התאמה אישית
אחרי שתכירו יותר טוב את החברה, תוכלו לנסות להעריך האם היא מתאימה עבורכם.
לעובד שמצטרף לסטרטאפ כדאי לבחון את ההחלטה בשלושה מישורים, לפי סדר חשיבות:
- אישי
- מקצועי
- פיננסי
התאמה פרסונאלית למקום העבודה היא הדבר החשוב ביותר. אם לא תסתדרו עם הקולגות או המנכ״ל הרי שלא תגיעו לממש את עצמכם מקצועית וכנראה לא תשרדו מספיק זמן כדי להרוויח משהו מבחינה פיננסית.
נכתבו כבר הררי מילים על חשיבות ה״Fit״- אותה התאמה בין העובד לחברה. בתור מקום (פיזי או וירטואלי) שבו נבלה את רוב שעות הערות שלנו בשנים הקרובות, הכרחי שנרגיש בנוח עם מי שאנחנו עובדים. זה קשה ביותר להעריך מראש איש נסתדר עם אנשים, ולכן חשוב להיות במגע עם כמה שיותר אנשים בארגון, ואם ניתן אז גם להסתובב במדרונות ולחוש את הוייב. הכי טוב- לנסות לעבוד עם החברה שלא במשרה מלאה לפני תחילת העבודה (אפשרי למי שהוא יועץ- אני עשיתי את זה כבר כמה פעמים).
גם פרמטרים פיזים נכנסים למכלול השיקולים- מיקום החברה, נגישות, עבודה מן הבית מול נוכחות במשרד. גם עבודה מול חו״ל היא פרמטר מכריע- האם אתם מוכנים לעבוד בשעות הערב ולעיתים בימי שישי? לכל הפרמטרים האלו יש חשיבות מכריע בעיצוב חיי היום יום שלכם
אחרי שמנסים להעריך האם יש התאמה אישית, עוברים לתחום המקצועי. האם החברה עוסקת בתחום שמתאים לכם? האם היא עושה שימוש בטכנולוגיות שאתם מכירים או רוצים ללמוד? האם התפקיד המוצע יאפשר לכם לממש את היכולות שלכם ולרכוש חדשות? האם יש אופק קידום (בדקו האם אנשים שעובדים בחברה כמה שנים קודמו, זו אינדיקציה טובה לחברה שניתן להתפתח בה)?
ולבסוף- הערכה פיננסית. קיימים גורמים שניתן להעריך ולהשוות בקלות- שכר, תנאים נוספים, בונוסים ופינוקים. אבל הגורם שקשה הרבה יותר להעריך ושעשוי להיות בעל אימפקט משמעותי על העתיד הפיננסי שלכם הוא ״האפסייד״- אותו סיכוי מסויים שהחברה תצליח להימכר או להנפיק ואז תקבלו סכומי כסף משני חיים. לא אכנס פה להסבר מעמיק ולכל הדקויות אבל לטובת הדיון נגיד רק שהכנסה מעבודה ממוסה בישראל בצורה אגרסיבית ביותר (יותר מ-50% לפעמים) אבל הכנסה מאופציות או מניות ממוסה רק ב-25%, מה שאומר שאופציות שהבשילו וניתנות למימוש (בחברות שמנפיקות) או מניות בחברות שכבר הנפיקו שווים משמעותית יותר מתוספת בשכר. איש לא יכול להעריך בוודאות איזו חברה תצליח, אבל יש כמה אינדיקטורים חזקים שמרמזים על כך- בין היתר הגעה למכירות של מאות מיליוני דולרים (את האינדיקטורים לחברות שקרוב לוודאי לא יצליחו תוכלו לקרוא כאן). אינדיקטורים נוספים להצלחה פוטנציאלית הם:
יזמים מנוסים
משקיעים מוערכים
גידול מתמיד בכוח אדם
מוצר איכותי בשוק חם וצומח
תזמון זה הכל בחיים
לזמן ההצטרפות לחברה יש משמעות רבה, הן מהבחינה האישית-מקצועית והן מהבחינה הפיננסית.
מהבחינה הפיננסית, ככל שמצטרפים מוקדם יותר יש סיכוי גדול יותר להרוויח (אם וכאשר החברה תצליח), אבל גם קיים סיכון שהחברה לא תצליח, תשרוף את כל הכסף ותיסגר (וגם אז, רוב הסיכון הוא על היזמים, העובדים יקבלו שכר בכל מקרה). מהבחינה האישית-מקצועית, קיים הבדל עצום בין עבודה בחברה של 10 אנשים לבין עבודה בחברה של 100 ו-1000 איש. מי שרוצה את ההתרגשות של הסטרטאפ (עם כל המתח וחוסר הוודאות הקשורים בזה) כדאי שיצטרף לחברות בשלב מוקדם ככל האפשר. זה בוודאי לא מתאים לכל אחד, ולמי שלא, עדיף להצטרף אחרי שהחברה בילתה שנתיים שלוש על המסלול, בוצעה ולידציה של התאמת המוצר לשוק, התרבותית הארגונית ברורה ובגדול, החברה ״בוגרת״ יותר.
סיכום
בעולם התעסוקה של היום אין שום בטחונות. העולם של הורינו שהתחילו לעבוד במקום מסויים ויכלו לעבוד שם עד הפנסיה נעלם והחליף אותו עולם תעסוקה דינאמי יותר. עובדים שבוחנים הזדמנויות ומקבלים החלטות מושכלות על מעבר בין חברות יכולים להרוויח מכך אישית, מקצועית וכמובן- פיננסית. על מנת שלא תצטערו על שלא בחרתם נכון, אני מציע לקחת בחשבון את השיקולים שהוצגו בפוסט זה.
אני מקווה שהניסיון וההבחנות שלו יתרמו למי שקרא ואשמח מאוד לפידבק על הפוסט.